ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ

Επισκεπτόμενη για μία ακόμη φορά τον εκθεσιακό χώρο στο παλαιό δικαστήριο Δράμας, η έκθεση φωτογραφίας "ΠΟΙΕΙΣ-ΣΥ" με άφησε με ένα γλυκό και στοργικό χαμόγελο και με ένα αίσθημα αγαλλίασης και πληρότητας. Και υποψιάζομαι πως δεν ήμουν η μόνη που έμεινε τόσο εκστασιασμένη με το αποτέλεσμα μιας πολύ αξιόλογης και δημιουργικής προσπάθειας, καθώς όσα σχόλια ειπώθηκαν και γράφτηκαν ήταν άκρως θετικά!  

Σήμερα, έχοντας σαφώς λιγότερο κόσμο σε σχέση με τα εγκαίνια, κατάφερα να πάρω μέρος σε μία ξενάγηση στον χώρο με τα έργα! Μία διαδρομή ονειρική και ένα υπόβαθρο σκέψης, ιδέας και συνοχής που αρχικά δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου. Τα πάντα είχαν ένα νόημα! Και, ομολογουμένως, ακόμη δε τα έχω ανακαλύψει όλα κι ας είναι η δεύτερη επίσκεψή μου. Είναι ταυτόχρονα πρόκληση και μαγεία, μυστήριο και έλξη! Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες, οι οποίες συνδυάζονταν άριστα με αποσπάσματα έργων κορυφαίων ποιητών, ήταν η μία συνέχεια της άλλης. Σε καθοδηγούσαν, ξετυλίγονταν σαν νήμα! Τα λόγια πια είναι περιττά, ας προχωρήσω λοιπόν στην τοποθέτηση κάποιων ακόμα εκθεμάτων..




Το ταξίδι ξεκινάει με την προετοιμασία της βαλίτσας.. με της οποίας το άδειασμα τελειώνει.. Όμως είναι κρίμα να μιλάμε για τέλος, ενώ δεν έχουμε καν ξεκινήσει...
Καβάφης, λοιπόν, με την επιλογή του ποιήματος "Ιθάκη".. 







 Είσαι εσύ και οι επιλογές σου.. Αυθόρμητες ή συνειδητές, αυτές είναι. Αλλά πρόσεχε.. Πρόσεχε μη προδώσεις τα όνειρά σου.. Πρόσεχε μη τα αδικήσεις.. Γιατί η συνέχεια.. Απεικονίζεται ήδη..



Τα λόγια δε φτάνουν... Τόσο δυνατό.. Τόσο έντονη στιγμή.. Τόσος πόνος..






Αγαπημένος Κωνσταντίνος Καρυωτάκης.. Το σφίξιμο που ένιωθε για τους αδόξαστους ποιητές μετατρεπόταν ίσως σε μελαγχολία ή και σε θλίψη, καθώς πίστευε έντονα πως και ο ίδιος θα συμπεριληφθεί σε αυτή την κατηγορία.. Όπως φαίνεται όμως.. είχε άδικο!



 



Και... Ύμνος είς τήν ελευθερία.. Διονύσιος Σολωμός.. Σύμφωνα με την προφορική παρουσίαση της ξενάγησης, τα σκαλοπάτια συμβολίζουν πως είναι εύκολο να ξαναυπάρξει πτώση.. Ωστόσο, δε σημαίνει πως αναχαιτίζονται τα όνειρα και η ελπίδα για ένα επιθυμητό και καλό μέλλον..


Έρωτας... Αγάπη... Σε διάφορες εκφάνσεις..

Ερμηνεία της ζωής και ερωτήματα..

Ρόλος του ποιητού.. Συνειδητοποίση συναισθηματικών αναγκών..

 

Δε ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω, σε τί να εμβαθύνω και πού να σταθώ! Τέλος όμως, τοποθετώ τους δύο αυτούς συνδυασμούς που με άγγιξαν και μου προκάλεσαν συγκίνηση.. Σε κάθε επίσκεψή μου θα είναι κάτι διαφορετικό το οποίο θα με φορτίζει συναισθηματικά, οπότε βεβαιώνω πως αξίζει να παραβρεθεί κανείς σε αυτόν τον χώρο.. κάθε φορά προσφέρει κάτι πρωτόγνωρο, κάτι καινούριο..! '









Δημιουργικοί και νέοι άνθρωποι! Αυτούς χρειαζόμαστε! Μήπως είναι δίπλα μας και αρνούμαστε να τους χτυπήσουμε την πόρτα; Από ποιον περιμένουμε να στηρίξει την προσπάθειά τους; Η μεμψιμοιρία δεν είναι λύση, ούτε η τοποθέτηση όλων των νέων σε ένα σακί! Οι εξαιρέσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει η διάθεση αναζήτησης..!

Σκηνοθεσία Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου
Muse Ευθυμία Λαζαρίδου
Φωτογράφοι Ιωάννης Χατζάτογλου, Πασχάλης Μαυρωδής, Γιώργος Μιχαηλίδης


-xlomohliobasilema-

Σχόλια

  1. Πολύ όμορφη συλλογή! Άξιζε να ασχοληθείς με το θέμα και να ενημερώσεις τον κόσμο γι' αυτό. Να πω την αλήθεια δεν το ήξερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου